Bezglutenowe babeczki z lekkim kremem kokosowym 

(przepis Julii – instagram.com/fit_funnygirl/)

Kruche ciasto:

  • 75g mąki kukurydzianej
  • 75g mąki ryżowej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 50g zimnego masła (lub oleju kokosowego)
  • słodzik do smaku- ksylitol, erytrytol, stewia, miód (u mnie 1 łyżka ksylitolu)
  • 1 jajko

Zagnieść wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dosypać odrobinę mąki, jeśli zbyt suche- dodać łyżkę jogurtu. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłożyć tartaletki ciastem (najlepiej na grubość max 5mm, wtedy tartaletki się nie pokruszą, a zarazem nie będą za grube) i delikatnie nakłuć je widelcem. Piec 20 min w piekarniku NAGRZANYM do 200°C. Należy kontrolować czas pieczenia- gdy ciasto będzie rumiane wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Karmel:

  • Garść suszonych daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów)
  • Daktyle zalewamy wrzątkiem 1 cm nad ich powierzchnię.

Kokosowa pianka:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (zawartość kokokosa min. 80%, im więcej tym lepiej)
  • 1łyżeczka słodzika

Mleczko chłodzimy całą noc w lodówce. Następnie ubijamy mikserem tylko stałą część razem z cukrem ok 1 minutę.

Na wystudzone babeczki kładziemy karmel (ok 1 łyżeczka), następnie śmietankę kokosową. Można ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, owocami itp.

Smacznego! 😘

Bezglutenowe babeczki z lekkim kremem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *