Artykuł zamieszczony w nr 40 (8/2019) Gazety Siekierkowskiej Choroba Hashimoto jest to przewlekłe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Polega na wytwarzaniu przez organizm nadmiernej ilości przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy. W czasie trwania...
Wiedza z dietetyki
Dieta wzmacniająca odporność
W dobie obecnej epidemii zastanawiamy się jak możemy chronić nasz organizm przed walką z infekcjami. Nasz układ odpornościowy możemy wspomóc poprzez prawidłowe, zbilansowane odżywianie, odpowiednią ilość snu czy aktywność fizyczną. Niezbędne do wzmocnienia naszego...
Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa jest modyfikacją diety łatwostrawnej, modyfikacja polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego powinna wynosić...
Dieta przeciwzaplana
Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialny jest stres, zanieczyszczenie środowiska, nadużywanie leków czy niewłaściwa dieta. Dieta przeciwzapalna opiera się na produktach naukowo potwierdzonych o działaniu przeciwzapalnym, ma na celu regularne dostarczenie organizmowi...
Problemy żołądkowe – zaparcia, wzdęcia, czego unikać a co mogę jeść?
Zaparcia to – obok wzdęć i bólów brzucha – jedne z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Występują gdy przez dłuższy czas treść jelitowa zalega w przewodzie pokarmowym. Są nie tylko uciążliwe, lecz także groźne względu na to, że toksyny mogą...
Dieta bezglutenowa
Artykuł zamieszczony w nr 41 (9/2019) Gazety Siekierkowskiej. Gluten jest białkiem wchodzącym w skład ziarna trzech podstawowych zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Bardzo często zanieczyszczony nim jest też owies. Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób chorych na...
Jedzmy sezonowo i lokalnie
Artykuł zamieszczony w nr 39 (7/2019) Gazety Siekierkowskiej Nasz kraj obfituje w naprawdę dobre i zdrowe produkty, wystarczy tylko wybrać to co nieprzetworzone. Warto rozejrzeć się za wiejskimi jajkami, mięsem ze zwierząt hodowlanych w nieprzemysłowym gospodarstwie,...
Dieta lekkostrawna
Artykuł zamieszczony w nr 37 (5/2019) Gazety Siekierkowskiej Dieta lekkostrawna jest dietą zalecaną w chorobach żołądka i jelit, nowotworach przewodu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych, w żywieniu osób starszych. Polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających...
Otyłość u dzieci i młodzieży
Artykuł zamieszczony w nr 36 (4/2019) Gazety Siekierkowskiej Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w okresie wzrostu i rozwoju dzieci. Wpływa nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia ale pomaga chronić organizm przed ważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych...
Dieta śródziemnomorska – uznana za jedną z najbardziej zdrowych diet
Artykuł zamieszczony w nr 35 (3/2019) Gazety Siekierkowskiej W krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego jest stosowana od tysięcy lat, w Polsce stała się popularna od niedawna, kiedy naukowcy zaczęli udowadniać jej zdrowotne właściwości. Cechy diety...
Na ratunek jelitom
Artykuł zamieszczony w nr 43 (1/2020) Gazety Siekierkowskiej Przy wielu schorzeniach związanych z układem pokarmowym warto skorzystać z pomocy natury. Zamiast od razu iść do apteki po lekarstwa bez recepty, warto zastanowić się nad popełnianymi błędami dietetycznymi....