Problemy żołądkowe – zaparcia, wzdęcia, czego unikać a co mogę jeść?

Problemy żołądkowe – zaparcia, wzdęcia czego unikać a co mogę jeść?

Zaparcia to – obok wzdęć i bólów brzucha – jedne z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Występują gdy przez dłuższy czas treść jelitowa zalega w przewodzie pokarmowym. Są nie tylko uciążliwe, lecz także groźne względu na to, że toksyny mogą niszczyć błonę śluzową jelita i dostawiać się do krwiobiegu, zatruwając organizm. Aby ułatwić wypróżnianie stosuj następujące zalecenia dietetyczne: wyklucz produkty z białej mąki pszennej (makarony, kluski, bułki, chleby i pierogi), ziemniaki oraz biały ryż. Używaj bogatych w błonnik mąk razowych z pełnego przemiału (żytniej, gryczanej, razowej, orkiszowej oraz owsianej). Jako dodatek do obiadu stosuj grube kasze (gryczaną, jęczmienną, pęczak czy jaglaną). Jedz świeże, surowe warzywa, kwaśne owoce (jabłka, grejpfruty). Wprowadź do diety świeże buraki w postaci soków lub surówek. Jedz kiszonki (kapustę, ogórki, buraczki), pij kwaszone soki które wspomagają pracę jelit. Codziennie jedz fermentowane produkty mleczne bez dodatku cukru i mleka w proszku (jogurty, kefiry czy maślanki), a wyklucz twarogi i sery żółte. Jako dodatek do zup czy sałatek używaj: siemię lniane, chia, mak, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, nerkowce oraz dynię. Wprowadź do codziennego menu mielony ostropest lub nasiona babki płesznik (2 łyżeczki codziennie), dzięki czemu wspomożesz oczyszczanie wątroby i pracę jelit. Unikaj gorzkiej czekolady, w ramach deseru rób ciasteczka owsiane z siemieniem i orzechami.

Wzdęcia natomiast to dolegliwości, które objawiają się nagromadzeniem gazów w jelitach, rozdęciem brzucha, przelewaniem w jelitach i bólami brzucha z charakterystycznym kłuciem. Aby je zniwelować zacznij od zmian w diecie: zrezygnuj z mleka krowiego, twarogów, serów żółtych, pleśniowych, topionych i śmietany. Zastąp je fetą, mozzarellą, jogurtami, kefirami oraz napojami roślinnymi. Wyklucz białe pieczywo, zastąp je pieczywem żytnim bez ziaren. Uważaj na surowe owoce i warzywa, spożywaj warzywa gotowane oraz owoce duszone. Wyklucz warzywa wzdymające tj. kapusta, por, czosnek czy nasiona roślin strączkowych. Unikaj słodyczy, szczególnie wypiekanych na drożdżach, codziennie spożywaj ostropest – w postaci naparu lub łyżeczki mielonego po posiłku. Unikaj napojów gazowanych, pij herbatę z koperkiem.

Stosowanie się do wymienionych zaleceń dietetycznych powinno złagodzić objawy w w/w przypadłościach.