Dieta bezglutenowa

Artykuł zamieszczony w nr 41 (9/2019) Gazety Siekierkowskiej.

Gluten jest białkiem wchodzącym w skład ziarna trzech podstawowych zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Bardzo często zanieczyszczony nim jest też owies. Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób chorych na celiakię, mających alergię na gluten lub tzw. nieceliakalną, niealergiczną nadwrażliwość na gluten lub pszenicę. W przypadku celiakii dieta musi być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nadwrażliwości na gluten dieta może być stosowana czasowo. W żadnym innym przypadku nie ma wskazań do całkowitej eliminacji glutenu z diety. Osoby zdrowe bardzo często stosują dietę bezglutenową w celu szybszej redukcji masy ciała lub polepszenia samopoczucia i pracy układu pokarmowego, zwykle w postaci odstawienia takich produktów jak białe bułki, biały makaron, ciasta, pieczywo cukiernicze czy słodycze. Należy jednak pamiętać, że źle zbilansowana dieta bezglutenowa niesie ze sobą duże ryzyko niedoboru magnezu, żelaza, witamin z grupy B i cynku.

Produkty naturalnie bezglutenowe to: kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantus, gryka, soja, tapioka, maniok, proso (kasza jaglana), ryż, ziemniaki, bataty, kukurydza, groch, fasola, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Gluten mogą zawierać produkty takie jak: wyroby garmażeryjne, mięso mielone, parówki, pasztety, wędliny, słodycze, nabiał, piwo czy leki. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet na opakowaniach produktów. Wielkie koncerny spożywcze zarabiają krocie na produktach bezglutenowych produkując ciasteczka, chleby, sosy, gotowe obiady czy wędliny. Produkty te, choć wolne są od glutenu zawierają wiele polepszaczy, zagęstników, tłuszczy utwardzonych czy cukrów rafinowanych, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Wprowadzenie diety bezglutenowej powinno być poprzedzone wizytą u gastroenterologa i przeprowadzeniem dokładnej diagnostyki mającej na celu uzasadnienie stosowania diety bez glutenu.