Dieta przeciwzaplana

Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialny jest stres, zanieczyszczenie środowiska, nadużywanie leków czy niewłaściwa dieta. Dieta przeciwzapalna opiera się na produktach naukowo potwierdzonych o działaniu przeciwzapalnym, ma na celu regularne dostarczenie organizmowi składników pokarmowych sprzyjających zapobieganiu chorób o charakterze zapalnym.

Stosując przeciwzapalny stan odżywiania należą spożywać żywność bogatą w kwasy omega -3 tj. tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk), olej lniany, olej rzepakowy czy orzechy włoskie. Warto włączyć do swego jadłospisu żywność z wysoką zawartością antyoksydantów tzn. warzywa, owoce cytrusowe, jagodowe, wiśnie, czosnek, cebula, herbata zielona i biała. Charakter przeciwzapalny posiadają następujące przyprawy i zioła: rozmaryn, imbir, curry, oregano, pieprz cayenne, goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. Stosując dietę przeciwzapalną powinniśmy spożywać produkty z niskim indeksem glikemicznym. Źródłem białka w diecie z niskim IG powinny być chude mięso, drób, ryby, nasiona roślin strączkowych oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Produkty węglowodanowe, które można spożywać to produkty zbożowe z mąki żytniej, gryczanej, owsianej, makarony razowe i ryż brązowy. Do warzyw o niskim indeksem glikemicznym należą: ogórki, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, brokuły, papryka, pomidory, rzodkiewka, kalarepa, kalafior, cebula, cykoria i sałata. Działanie przeciwzapalne wykazują również probiotyki. Ich naturalnymi źródłami są: fermentowane produkty mleczne, kiszone warzywa czy kiszone owoce.

Sposób odżywiania może być zarówno czynnikiem przeciwzapalnym jak i prozapalnym. Aby unikać żywności o działaniu prozapalnym należy wykluczyć produkty zbożowe z białej mąki pszennej, pełnotłuste produkty mleczne (mleko pełnotłuste, ser żółty, topiony, pleśniowy, mozzarella, feta, margaryny twarde), żywność typu fast food, słodycze sklepowe czy słone przekąski.