Dieta w Hashimoto

Artykuł zamieszczony w nr 40 (8/2019) Gazety Siekierkowskiej

Choroba Hashimoto jest to przewlekłe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Polega na wytwarzaniu przez organizm nadmiernej ilości przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy. W czasie trwania choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia komórek tarczycy i upośledzenia wydzielania hormonów, co w większości przypadków prowadzi do niedoczynności tarczycy trwającej całe życie. Dieta w Hashimoto powinna być dobrana indywidualnie dla każdej osoby chorej, powinna uwzględniać schorzenia współistniejące, w tym potwierdzone alergie i nietolerancje pokarmowe. Najczęściej występujące nietolerancje dotyczą białek pszenicy, w tym glutenu, białek jaja kurzego, mleka krowiego i drożdży. Z diety w chorobie należy wykluczyć produkty wysokoprzetworzone: dania fast-food, gotowe dania w proszku, chipsy, płatki śniadaniowe, słodycze, napoje gazowane, wędliny wysokoprzetworzone tj. parówki, mielonki, tłuszcze nasycone trans np. margaryny utwardzone, kostki rosołowe i konserwy, soję oraz produkty sojowe. Dieta powinna opierać się na produktach naturalnych, świeżych, sezonowych, jak najmniej przetworzonych, o znanym składzie. Zaleca się spożywanie produktów bogatych w pełnowartościowe białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz tłuszcze o dużej zawartości kwasów omega 3 tj. chude mięso, mięso z królika, ryby morskie i słodkowodne, owoce morza, jaja (żółtka), warzywa i owoce, warzywa kiszone, zboża bezglutenowe, oleje roślinne: lniany, rzepakowy, siemię lniane, mleko kokosowe, migdałowe, orzechy. Produkty, które można spożywać w niewielkich ilościach to: warzywa kapustne gotowane (kapusta, kalafior, brokuły, kalarepa, brukselka), warzywa strączkowe, kasza jaglana, ryby wędzone, konserwy rybne, owoce suszone. Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, na poziomie ok 2 litrów dziennie. Najlepsze do picia są: woda, zielona herbata, herbaty owocowe. Należy jeść 4-5 razy dziennie, w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek należy spożyć około 3 godziny przed snem. Takie postępowanie ma na celu utrzymanie dobrego tempa przemiany materii.