Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest modyfikacją diety łatwostrawnej, modyfikacja polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego powinna wynosić średnio 40-50 g na dobę. Stosując dietę wątrobową należy jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia, posiłki należy spożywać regularnie w równych 2-3 h odstępach, pierwszy posiłek powinno spożyć się w ciągu godziny po przebudzeniu. Z diety należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające oraz ostro przyprawione. Przeciwskazane są napoje alkoholowe, napoje gazowane, mocna kawa i herbata. Należy wykluczyć mleko tłuste i półtłuste, tłusty twaróg, śmietanę, sery żółte, pleśniowe i topione. W diecie ogranicza się ilość błonnika, także nie należy spożywać pieczywa razowego żytniego, razowego makaronu, brązowego ryżu, kaszy gryczanej i pęczak. Wszelkie warzywa kapustne, warzywa strączkowe oraz ostre przyprawy tj. ocet, chrzan, papryka, pieprz czy musztarda również są nie wskazane dla osób chorujących. Tłuste gatunki mięs i wędlin tzn. wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, dziczyzna czy tłuste ryby (węgorz, karp, łosoś, śledź, halibut), oraz tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy) także nie powinny znaleźć się w diecie. Smażenie, szczególnie w panierkach, odsmażanie, duszenie w ciężkich sosach, zupy i wywary na kościach i tłustym mięsie również są przeciwskazane. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania, pieczenie w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Do produktów zalecanych należy pieczywo jasne, drobne kasze (manna, krakowska, jęczmienna), ryż i drobne makarony. Należy pic mleko chude, kefir lub jogurt naturalny. Można spożywać chudy twaróg,, chudą cielęcinę, pierś kurczaka i indyka bez skóry, chude ryby (dorsza, solę, pstrąga, sandacza) oraz chude wędliny. Tłuszcze dobrej jakości (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek) należy dodawać do potraw w ograniczonej ilości. Dozwolone są owoce dojrzałe bez pestek i skóry (truskawki, morele, brzoskwinie, banany, maliny), ale należy je ograniczyć do 2 porcji dziennie. W jadłospisie należy uwzględnić produkty bogate w witaminę C, która wpływa na układ immunologiczny, pobudzając go do wytwarzania przeciwciał zwalczających stan zapalny wątroby.