Dieta wzmacniająca odporność

W dobie obecnej epidemii zastanawiamy się jak możemy chronić nasz organizm przed walką z infekcjami. Nasz układ odpornościowy możemy wspomóc poprzez prawidłowe, zbilansowane odżywianie, odpowiednią ilość snu czy aktywność fizyczną. Niezbędne do wzmocnienia naszego organizmu są antyoksydanty czyli antyutleniacze. Najważniejsze z nich to beta karoten, witamina C , E i selen. Największe ich ilości występują w warzywach i owocach. Pomarańcze,  porzeczki, poziomki, cytryny, grejpfruty oraz papryka, szpinak, brukselka , zielona natka pietruszki to dobre źródła witaminy C. Warzywa takie jak dynia, cukinia, brukselka czy marchewka zawierają z kolei beta-karoten. Regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych kefiru, jogurtu czy maślanki stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, co z kolei wzmacnia odporność całego organizmu. Konsumpcja produktów kiszonych zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych, co również wzmacnia naszą odporność. Imbir to roślina zdrowotna, która pobudza układ odpornościowy organizmu, pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli dlatego warto pić napój z imbiru.  Można go sporządzić z przegotowanej wody z cytryną i miodem. Wspomóc nas w walce z infekcją pomoże nam dodawanie do potraw przyprawy kurkumy, która działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Ważną rolę w kształtowaniu odporności odgrywają również nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 występujące w tłustych rybach morskich: makreli, śledziu, sardynkach, tuńczyku oraz oleju lnianym i rzepakowym. W czasie przeziębień i wzmożonej aktywności wirusów nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki witaminy D3, która wpływa na wiele funkcji życiowych. Pomimo zbilansowanej diety i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu wiele osób posiada jej niedobory i nie jest w stanie walczyć z chorobami wirusowymi czy infekcyjnymi. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto ją w zalecanych dawkach suplementować.  Dobry stan jelit oraz zamieszkujących je bakterii zapewnia lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego bardzo ważna jest urozmaicona dieta bogata we wszystkie niezbędne minerały i witaminy.