PIERWSZA WIZYTA

Na wizytę zapisz się telefonicznie (nr tel.  793 683 353)  lub przez email: sylwia@poradniasylwetka.pl

Jeśli posiadasz aktualne, nie starsze niż 3 miesiące wyniki badań krwi (morfologia, glukoza, lipidogram, enzymy wątrobowe, TSH – hormon tarczycy), zabierz je ze sobą.

Sporządź i przynieś swój trzydniowy dzienniczek żywieniowy. Notuj dokładnie co zjadłeś i wypiłeś w ciągu całego dnia w dwa nienastępujące po sobie dni powszednie i jeden dzień wolny od pracy. Używaj miar domowych typu: kromka, łyżka, szklanka. Pozwoli on na ocenę Twojego dotychczasowego sposobu odżywiania, poznanie Twoich przyzwyczajeń, a jednocześnie ułatwi zmodyfikowanie dotychczas popełnianych błędów żywieniowych. Dokładne instrukcje jak sporządzić dzienniczek żywieniowy dietetyk przekaże Ci telefonicznie lub napisze poprzez email.

Na pierwszej wizycie zostanie przeprowadzony z Tobą wywiad żywieniowy, dietetyk wypełni kwestionariusz, dokona pomiarów antropometrycznych (wzrost, obwód talii, bioder), wykona analizę składu Twojego ciała metodą bioimpedancji elektrycznej -BIA.

W ciągu 7 dni od wizyty dietetyk ustali indywidualny dla Ciebie 7-dniowy jadłospis, który odbierzesz osobiście w gabinecie lub prześle Ci drogą elektroniczną.

 

WIZYTA KONTROLNA

Co 2-4 tygodnie dietetyk zaprosi Cię na wizyty kontrolne, aby mógł monitorować postępy w stosowanej diecie, ponownie dokona pomiarów składu Twojego ciała oraz przekaże jadłospis na kolejne tygodnie.
Po osiągnięciu zamierzonego celu diety przejdziesz w fazę stabilizacji, podczas której dietetyk nauczy Cię jak utrwalić rezultaty stosowanej diety i zapobiec efektowi jo-jo.

 

BADANIE

Analizę składu ciała dietetyk wykona na analizatorze składu ciała renomowanej japońskiej firmy TANITA metodą bioimpedancji elektrycznej – BIA. Metoda bioimpedancji polega na pomiarze składu ciała za pomocą impulsu elektromagnetycznego. Impuls ten, na zasadzie oporu elektrycznego przenika przez wszystkie tkanki i wylicza nam procentową zawartość wody, tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej i kostnej.

Ważne, abyś był odpowiednio przygotowany do badania:

  • 3-4 h przed badaniem napij się i spożyj ostatni posiłek (zalecane jest badanie na czczo),
  • bezpośrednio przed badaniem skorzystaj z toalety,
  • 24 h przed badaniem nie spożywaj alkoholu i dużej ilości kawy, herbaty, napojów energetycznych,
  • dzień przed i w dniu badania ogranicz aktywność fizyczną.

Przeciwwskazania do badania:

  • kobiety w ciąży,
  • osoby z rozrusznikiem serca, metalowymi elementami w ciele,
  • osoby chore na padaczkę.

Preferowane jest robienie badania przed lub po menstruacji.

Analizowane parametry:

  • Masa ciała w kg
  • Masa tkanki tłuszczowej w %
  • Masa tkanki tłuszczowej w kg
  • Masa tkanki mięśniowej w %
  • Masa tkanki mięśniowej w kg
  • Masa minerałów kostnych w kg
  • Całkowita zawartość wody w organizmie w %
  • Całkowita zawartość wody w organizmie w kg
  • Wiek metaboliczny
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
  • PPM – Podstawowa przemiana materii (BMR)
  • Indeks masy ciała BMI
  • Masa mięśni szkieletowych w kg
  • Masa tkanki beztłuszczowej w kg
  • DCI – dzienne zapotrzebowanie na kalorie