Dieta lekkostrawna

Artykuł zamieszczony w nr 37 (5/2019) Gazety Siekierkowskiej

Dieta lekkostrawna jest dietą zalecaną w chorobach żołądka i jelit, nowotworach przewodu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych, w żywieniu osób starszych. Polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu, nieobciążających przewodu pokarmowego.

Zalecaną metodą przygotowywania potraw jest przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii lub pergaminie.

Stosując dietę lekkostrawną ogranicza się produkty bogate w błonnik, potrawy ciężkostrawne, surowe, wędzone. Powinniśmy wybierać młode i delikatne warzywa, a te dojrzałe obierać ze skórki. Dłuższy czas gotowania (rozgotowywanie), rozdrabianie, przecieranie przez sito także zmniejsza ilość błonnika w żywności. Z produktów zbożowych należy wybierać pieczywo jasne, sucharki, drobne kasze typu manna, jęczmienna; drobne makarony oraz ryż biały.

Do zagęszczania zup należy używać zawiesiny z mąki i mleka lub niewielką ilość masła. Przygotowywać należy zupy w postaci kleików bądź czystych, słabszych wywarów np. barszcz, pomidorowa, ziemniaczana.

Zalecane tłuszcze w diecie lekkostrawnej to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, świeże masło. Polecane mięsa to: mięso z królika, cielęcina, kurczak i indyk bez skóry. Wskazane są ryby morskie chude tj. dorsz, sola, mintaj i pstrąg tęczowy. Lekkostrawne są jaja w postaci ugotowanej na miękko, ścięte na parze oraz w formie omletu. Należy unikać jaj ugotowanych na twardo oraz smażonych. Nie wolno stosować ostrych i kwaśnych przypraw tj. pieprz, papryka, musztarda, majonez i ocet winny. Przeciwskazane są również rośliny strączkowe: groch, fasola, bób oraz soczewica.

Dostarczanie składników pokarmowych w mniejszych ilościach, ale częściej powoduje, że są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Zalecane jest spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinno się spożywać minimum 2-3 godziny przed snem.